מה זה סימולטור?
מידע בסיסי
סימולטור (מאנגלית: Simulator, בתחום התעופה מתורגם כ"מדמה טיסה"\"מאמן טיסה") הוא מתקן המאפשר הדמיה של פעילות מסויימת, במצבים ובתרחישים מהמציאות. קיימים סימולטורים למגוון שימושים: צבאיים, אזרחיים, בידוריים ועוד. מסתבר שסימולטור הטיסה (מדמה הטיסה) הומצא לא הרבה אחרי המטוס האמיתי הראשון, בתקופת האחים רייט:
למה צריך סימולטור?
הסימולטור, בשימוש האזרחי, משמש לאימון בסיסי ומתקדם של טייסים. הסימולטור מוצב על הקרקע ומאפשר לדמות מגוון מצבי טיסה כמו אימוני המראות, נחיתות ואף הליכי חירום כמו נחיתה עם מנוע אחד וכו'.
עולה השאלה: למה אנשים שאינם טייסים צריכים את הסימולטור?
התשובה פשוטה: קורס טייס במציאות הוא יקר, אך כל אחד מאיתנו רוצה להיות טייס. טיסה בסימולטור במחשב מאפשרת לנו לדמות את המציאות במחשב הביתי שלנו ובכך להגשים את החלום – בתור תחביב. לתלמידי התיכון, הסימולטור מהווה תחביב חינוכי ומעניין לשעות הפנאי ומאפשר לנערים שטרם יכולים להוציא רישיון טייס אמיתי, להתחיל את הדרך לחלום. חשוב להדגיש: אין הכרה בקורסים שלנו לגבי המציאות, וכל המידע שאנחנו מספקים מיועד לשימוש וירטואלי בלבד, אף על פי שאנו מקפידים לשמור על הכללים כפי שהם במציאות.
בבית הספר שלנו מתאמנים, מתרגלים וטסים ברשת הטיסה הוירטואלית הוותיקה: VATSIM – Virtual Air Traffic Simulation Network, שבה פעילים אלפי טייסים וירטואלים מרחבי העולם, הטסים "כנף אל כנף" בעולם שכולו באינטרנט.
רשת VATSIM מאפשרת לחבריה "לפקח" ברשת – כלומר, כל אחד מאלפי החברים בה יכולים להציע שירותי בקרה (כמו פקחי הטיסה שיושבים במגדל הפיקוח, רק שהפקחים ברשת יושבים מול מסך המחשב שמציג להם מכ"ם וירטואלי).
המשך בלשונית הבאה
סוגי סימולטורים
קיימים ארבעה סימולטורים נפוצים בעולם בשנים האחרונות:
FSX – Flight Simulator X: סימולטור טיסה מבית ענקית המחשבים Microsoft. מדובר בסימולטור וותיק ואמין, שנתמך עוד משנת 2006 ועד היום על-ידי חברות המפתחות אליו מודלים של מטוסים ושדות תעופה ברמות דיוק גבוהות ומציאותיות. הסימולטור כבר לא תחת פיתוח, לא מקבל יותר עדכונים ומבוסס על פלטפורמת 32 סיביות, שיכולה להגביל בכמות התוספים שניתן להתקין על הסימולטור. הסימולטור אמנם כבר לא נתמך, אך עדיין יש לו מגוון רחב של תוספים שפותחו אליו בעבר והמחיר שלו זול ביחס לסימולטורים האחרים.
P3D – Prepar3D: סימולטור טיסה מבית Lockheed Martin. חברה זו מפתחת מערכות לחימה ותעופה מהמתקדמות שבעולם (חברה אמריקאית). החברה רכשה את הזכויות על הסימולטור FSX (שצוות הפיתוח שלו כבר לא פעיל כיום) וערכה בו שינויים שמטרתם לשפר את מודל הטיסה ולהתאים את הסימולטור לעידן המחשבים הנוכחי. בין היתרונות – תמיכה בטכנולוגיות ובחומרה חדישים. פיתוחים שעבדו על הסימולטור הישן יותר, FSX, סביר שיעבדו על P3D אך יחד עם זאת יכולות להיות בעיות תאימות. כמעט כל חברה שפיתחה תוספים ל-FSX מפתחת כיום תוספים שתואמים גם ל-P3D וכן מעדכנת את התוספים הישנים שלה לפלטפורמה החדשה. הסימולטור ממשיך לקבל תמיכה ועדכונים מ-Lockheed.
X-Plane: סימולטור טיסה שמפותח על-ידי החברה Laminair Research. מדובר בסימולטור חדשני (עדיין מתעדכן) שמודל הטיסה שלו הוא מבין הטובים והמציאותיים ביותר שניתן למצוא היום לסימולטור ביתי. יחד עם זאת, התמיכה לסימולטור מצד מפתחים היא דלה יותר מזו שיש לסימולטורים FSX ו-P3D. כמו כן דרושה מערכת מחשב ברמה בינונית-גבוהה כדי לקבל בו תוצאות שנעים לעבוד איתן.
Microsoft Flight Simulator: סימולטור חדש מבית מיקרוסופט. סימולטור שמתעדכן באופן קבוע וידוע בזכות הגרפיקה שלו, הסימולטור יודע להשתמש בתצלומי לווין כדי למקם בניינים בצורה מדויקת.
חשוב לציין שכל הסימולטורים בתשלום.
מושגים בסיסיים
ג'ויסטיק – בעברית בקר או מוט היגוי בעל שני צירים (לעתים שלושה) וכפתורים. הג'ויסטיק משמש להטסה בסיסית של המטוס משיכה אחורה תרים את אף המטוס למעלה, דחיפה קדימה תגרום להורדת אף המטוס והטיה ימינה ושמאלה תגרום לגלגול המטוס ימינה או שמאלה.
יוק – מה שנקרא "הגה של מטוסים" – כלי שליטה נפוץ ברוב המטוסים האזרחיים.
סינרי (Scenery) – מספר קבצים שהסימולטור מתרגם לאובייקטים שונים, וכך יוצר למעשה נופים, שדות תעופה, ערים ועוד. קיימים סינרים רבים למקומות שונים ברחבי העולם, המשפרים את הדיוק והפרטים ומעדכנים אזורים שונים עם השנים. לדוגמא, בכדי לצפות בגורדי השחקים המפורסמים של תל אביב יש צורך בהורדת סינרי של העיר תל אביב וכן הלאה.
מטוס (Airplane) – הסימולטור מגיע עם מספר מטוסים שהם ה"ברירת מחדל" (DEFAULT) ולכן נהוג לכנותם מטוסים "דיפולטים". מטוסים אלו בדרך כלל מכילים מכשירים בסיסיים בלבד ומתאימים יותר לחווית משחק יותר מאשר חווית טיסה אמיתית. לשם כך, פותחו אין ספור מטוסים אותם ניתן להוסיף לסימולטור, וחלקם אף מקצועיים ובתשלום. לדוגמא, חברת PMDG פיתחה מטוס 737 מקצועי, לאחר שקיבלה את נתוניו המדוייקים מחברת בואינג וביצעה ניסויים על ידי טייסי 737 אמיתיים.
תוסף (Addon) – מעין אפליקציה שרצה על הסימולטור או במקביל לו, ומאפשרת לבצע פעולות שונות. ישנם תוספים המאפשרים הוספת כלי קרקע (מדרגות, אוטובוסים ומובילי מזוודות), וישנם תוספים המאפשרים התחברות לרשת, למשל ה-V-Pilot שמאפשר להתחבר לרשת הטיסה VATSIM, ישנם תוספים המאפשרים לבצע חישובים שונים ועוד.
צביעה (Livery) – מספר טקסטורות (תמונות) המתאימות לדגם מטוס מסויים וספציפי, ומאפשרות למעשה להוסיף "צביעות" (מראהו החיצוני של המטוס) שונות. לדוגמא, ניתן להוריד צביעה של חברת "אל על" ולהוסיף אותה למטוס 737. כמו כן ניתן גם להוסיף חברות תעופה אחרות לאותו דגם מטוס.
שנם כמה וכמה סוגים של סימולטורים, הנפוצים מבינהם:
1. סימולטור מסחרי
2. סימולטור ביתי
מה ההבדל ביניהם?
סימולטור מסחרי | סימולטור ביתי | |
---|---|---|
מחיר | כמה אלפי דולרים | בערך 100 שקלים (לא כולל ציוד טיסה ושדרוגי חומרה במחשב שיכולים להגיע עד אלפי שקלים) |
שימושים | אימון טייסים אמתיים במצבים שונים כמו חירומים, נחיתות ועוד' | תחביב |
אישור שימוש להכשרת טייסים | אישור על ידי רשויות התעופה כמו רשות התעופה האמריקנית FAA | ללא אישור |
בעל כושר תנועה | רובם כן | לא |
גודל | קופסה בגודל של 5 מ"ר (ראו תמונה) | בהתחשב בזה שהסימולטור מותקן על המחשב אז הגודל הוא מסך + מחשב |
אז מדוע אנחנו משתמשים בסימולטור הביתי?
הסיבה היא מאוד פשוטה המחיר, למי שיש כמה עשרות אלפי דולרים ומוכן להשקיע אותם על סימולטור יכול לקנות סימולטור מסחרי ולשים אותו בביתו אבל לרוב האנשים אין את הכסף הזה אז הם מוכנים להשקיע רק כמה מאות שקלים בלבד (כולל ציוד טיסה כמו ג'ויסטיק או יוק)
סימולטור מסחרי של חברת התעופה ההולנדית KLM